Hur gör jag?

Det är några som har frågat hur jag gör för att gå ner i vikt och jag inse nu att jag inte har skrivit så mycket om det. Jag har mest skrivit om träning men maten är ju en otroligt viktig del den med!
Jag har flera gånger försökt att gå ner i vikt, ibland har jag lyckats gå ner några kilo men de har snabbt kommit tilbaka. Motivationen jag haft då har inte räckt till. Det var olika motivationer som;
Nu ska jag gå ner i vikt så att jag blir fin,
Nu ska jag gå ner i vikt så alla blir imponerade,
Nu ska jag gå ner i vikt så att jag kan visa alla idioter att jag kan.
Alla dessa var bra motivationer i början, men de var inte tillräckligt starka för att hålla i längden.
Den här gången var det annorlunda, Nu ska jag gå ner i vikt för MIN EGEN SKULL. Det är min motivation nu och den är hur stark som hellst! Jag kan inte säga vad som funkar för andra men jag tror det är svårt att göra något sådant här jobbigt för någon annans skull. Men man måste hitta det som funkar för en själv :) Motivationen är A & O och utan den kommer det aldrig att fungera. När jag hade motivationen behövde jag en plan. En plan som har varit otroligt viktig för mig. Något att förhålla sig till, nästan som en egen liten regelbok. Många säger att man ska ta lite i taget och inte allt på en gång men jag drog igång rejält på en gång

Då jag startade så bestämde jag mig för att börja räkna kalorier, eftersom att det helt enkelt är så att om man gör av med mer kalorier än man får i sig så kommer man att gå ner i vikt. För att det skulle bli lite lättare att räkna kalorierna så använde jag mig av en app som heter shapeup club. I den appen skriver man in träningsmängd, längd och vikt och hur mycket man vill gå ner varje vecka, så räknar den ut hur många kalorier man kan äta om dagen. Det funkar hur bra som hellst. Sen kan man lägga in den mat man äter och den räknar ut kalorierna. Denna app var livsviktig för mig i början! I början åt jag 1200 kcal om dagen och sen sänkte jag eftersom jag gick ner i vikt. Allmänt rekomenderas det inte att äta under 1200 kcal om dagen men så länge jag mådde bra så höll jag varje dags kalorimål. Det var skit jobbigt att hela tiden kolla hur myket kalorier varje vara innehöll MEN efter inte allt för lång tid så kan kaloriinehållet på de vara man oftast använder. Jag använde appen 2-3 månader och sedan kände jag att jag inte längre behövde den eftersom jag kommit in i det. Jag skrev upp på en lapp de vanligaste varorna så slapp man kolla upp varje gång. Allt jag handlade delade jag in i portionsförpackningar innan ja la in de i frysen för då är det mindre lockande att göra för mycket mat. För att kunna räkna kalorierna så vägde jag exakt allt jag åt! Jag vet att det låter jätte jobbigt och helt ärligt så var de det också, men det behövdes ju inte under en speciellt lång tid innan jag lärde mig hur mycket jag kunde äta. Det var en jobbig tid men samtidigt så mådde jag så otroligt bra! Och det gör jag fortfarande! Självklart kommer de dagar då allt känns förjävligt och man hellst av allt skulle vilja gå ner till affären och köpa en påse chips. De gånger då suget är som värst och man lyckas stå emot, det är de tillfällena som ger mig fortsatt motivation. Då vet jag att jag är stark och att det går att låta bli. Man tror inte det när man står i affären framför chips hyllan men att gå därifrån utan en chipspåse i handen, det ger motivationen en rejäl knuff!

Rent humörsmässigt så har det varit en liten bergochdalbana. Men så var det självklart även innan. Skillanden är att topparna är mycket högre och stannar en längre tid än vad de gjorde förr :)

Några samanfattande små tips som har funkat för mig:

  • Lägg upp en plan.
  • Laga inte mer mat än vad du vet att du får/kan/vill äta.
  • Kombinera mat och träning.
  • Ta vara på vardagsmotionen.
  • Unna dig nya träningskläder, det blir mycket roligare då.
  • Tveka inte att ta hjälp och stöd av familj och vänner.
  • Reflektera över det du tänker på. Det glömmer jag ofta, men det är viktigt att ta tillvara på sina egna kloka tankar. (Därav startade jag denna blogg)

Det finns säker massor mer jag kan skriva om det här men just nu kan jag inte komma på mer ;) Har du några frågor så skicka iväg en kommentar, men kom ihåg att lämna mail adress om du vi ha svar :)

God natt :)

 

Trackback

Minusfemtiotvåkg

Välkommen! Här kan du följa min resa från 112 kg till min målvikt, 60 kg. 2012 bantade jag bort 42 kg. 2013 års nyårslöfte är att väga under 60 kg nästa nyår.

RSS 2.0